En markis hade behövts

Vad finns det för olika typer av markiser?

En markis är ett effektivt solskydd som monterashusfasaden och kan sedan rullas ut för att skydda ett visst område från sol. En markis kan också fungera som ett regnskydd då det liknar lite av ett tak när den är utfälld. Det är vanligt att man placerar markiser vid sina altaner för att kunna sitta ute både när det är väldigt mycket sol men också om det skulle komma en regnskur som det ofta kan göra under sommarmånaderna i Sverige.

Olika markiser

Det finns olika typer av markiser. Det som tidigare lyfts upp är den största typen av markis. Den kan täcka väldigt stora områden och man kan ofta anpassa markisen efter önskad bredd och längd. Vidare finns det också en typ av markis som man monterar upp precis vid fönstret på huset eller lägenheten. Det är en typ av markis som skyddar från att sol ska lysa in genom fönstret. Fördelen med denna typ av solskydd är att den skyddar från sol men släpper fortfarande in väldigt mycket dagsljus. Man kan själv välja hur mycket man vill rulla ut markisen vid fönstret. Ju längre ut man rullar den desto mer sol skyddar den ifrån.

Kungälvs Solskydd

Kungälvs Solskydd jobbar med markiser och gardiner i alla olika typer av utföranden. Behöver du en markis eller flera markiser så kan du läsa mer på deras hemsida.

Den styr man oftast med en fjärrkontroll.

Markiser

Förutom olika typer av markiser som avser olika användningsområden finns det även olika typer av driftsanordningar för solskydden. Den absolut vanligaste markisen är den som man manuellt vevar ut för att den ska vecklas ut. Då får man ofta ett verktyg som ser ut som en lång arm som man fäster i ett hål på markisen. Sedan snurrar man med fysisk kraft för att få markisen att sträcka ut sig så långt som man själv önskar. Men dagens teknikutveckling går väldigt snabbt och idag finns det även olika typer av markiser som drivs med en liten motor. Den styr man oftast med en fjärrkontroll. Med hjälp av fjärrkontrollens knappar så kan man själv ställa in hur långt markisen ska rullas ut. Det är väldigt smidigt eftersom man kan sitta ner samtidigt som markisen rullas ut längre.

Över dagen

Eftersom solen kontinuerligt flyttar sig så kanske man vill att markisen ska vara utrullad lite längre under vissa timmar av dagen. Vidare så finns det också väldigt avancerade automatiska styrningar som reglerar markisen efter hur solen rör sig. Anordningen kan känna av var solen befinner sig och rullar sedan ut markisen för att det ska vara skugga på det önskade området. De mest avancerade markiserna är också de som i regel är dyrast. Vanliga solskydd som man själv rullar ut kan variera i pris och det finns markiser i alla olika typer av prisklasser.

Svenska Solskyddsförbundet

Det finns en organisation som heter Svenska Solskyddsförbundet. I den organisationen ansluter sig många företag som arbetar med solskydd och olika typer av markiser. Om man köper solskydd från ett företag som är medlem i Svenska Solskyddsförbundet kan man ofta försäkra sig om att solskyddet håller en mycket hög kvalité. Med det sagt så går det självklart att hitta kvalitativa markiser från andra företag också. Men det fungerar som en liten extra säkerhet och verifikation på att de olika typerna av markiser är av hög kvalité.