Stort glasparti på byggnad.

Om att leka glasmästeri?

Som gammal art director är det väl kanske inte direkt förvånande att allt som hänger ihop med formgivning tilltalar mig. Harrysen och jag var på second hand-runda i helgen. Jisses vad glasprylar det finns. Överallt. Och då menar jag överallt. Och porslinssvanar.

Jag vet inte om det beror på att folk inte vill ha glas längre, eller om det bara är så att det finns så sinnes mycket saker att ta hand om. Inte för att jag vet om någon ens kommer hålla med mig, men jag kan tycka att det är lite så här retro schysst att ha glasprylar hemma. Det skapar karaktär åt hemmet.

Sambon skakar på huvudet åt mig nu, men jag droppade idén för henne igår om att börja lära mig att blåsa glas. Glasmästare Nisse alltså, det vore något. Nu bor jag ju dessutom i Småland, så härifrån är det ju inte långt till Glasriket. Det måste bara bli en tur söderut för att se hur glasmästerier jobbar i branschen. Ett av alla företag som känns intressanta är Värnamo Glasmästeri, som har hållit på med glas i så sjukt många år. Det finns sannolikt en hel del att lära sig av dem.

Det som fascinerar mig mest är att de är så oerhört breda i och med att de jobbar med allt från stora panoramafönster till små detaljer i glas. Deras grund ligger ju i detaljerna, i slipning av fantastiskt vackra dricksglas.