plast

Olika typer av plaster

Plaster är väldigt mångsidiga och då det finns så många olika typer av plaster så är det alltid något som passar ens behov. För egenskaperna mellan olika plasttyper skiljer sig markant. Något som gör att det ibland kan vara svårt att välja mellan plasttyper som är generellt sett väldigt lika i sina egenskaper.

Då det finns så pass många olika plastsorter så är det svårt att berätta om alla olika typer av plaster som finns. Men vi kommer ta upp en del exempel som är de vanligare typerna på marknaden. Då det ändå är en del olika typer av plaster som vi kommer i kontakt med dagligen så kan det vara intressant att känna till vilka det faktiskt är.

Den vanligaste plastsorten som finns heter polyetenplast och är också den som vi dagligen kommer i kontakt med. Andra plasttyper är polypropen och polyamidplast. Alla de här sorterna är relativt vanliga att man kommer i kontakt med. De används både av industrier och som behållare till olika livsmedel och produkter som vi köper. Andra plasttyper är akrylplast eller som de flesta känner till det plexiglas. För när man talar om olika typer av plaster så är det helt olika typer av egenskaper som dessa har. Vilket gör att en plast både kan vara mjuk eller väldigt hård.

Viktigt att känna till om olika typer av plaster

Att en del plaster kan vara farliga är nog allmänt känt. Man ska inte elda plast är något man lär sig redan som barn då det släpper ifrån sig giftiga gaser. Däremot bör man tänka på att det finns stora skillnader mellan olika plasttyper. En del är väldigt farliga och en del andra är det inte på samma sätt. Därför har vi i Sverige höga krav på den plast som vi kommer i kontakt med dagligen. Det får inte finnas några cancerframkallande ämnen i dessa.

Den plast som skyddar matvaror och andra produkter som ska ätas eller stoppas i munnen har väldigt höga krav. Det får inte finnas någon möjlighet för slutkonsumenten att få i sig plast på grund av en behållare. Därför så behöver man inte oroa sig så mycket om plasten som skyddar mat eller livsmedel. För det finns som sagt högt ställda krav på detta. Däremot så bör man känna till att plast kan vara farlig om man inte är försiktig. Om man tror att det ligger plast i någon matvara så ska man inte äta den. Man ska som sagt inte heller bränna plast då det sällan är en bra idé.

Använda plast i sin hobby

Att använda sig av olika plaster i sin hobby blir allt vanligare. Många bygger saker och ting i plexiglas eller akrylplast. Det finns även plaster i olika lim som används. Det är precis som med allting annat något man måste vara försiktig med. Man ska alltid använda sig av en mask när man skär eller formar plexiglas. Detta för att det kan komma små bitar som senare hamnar i luften. Något man då riskerar att andas in.