Klämskydd är viktigt!

Klämskydd är viktigt!

Klämskydd är ett väldigt billigt och därmed ett prisvärt sätt att säkra barnen mot att klämma sig i dörrar. Klämskydd i dörrar för barn finns i väldigt många olika utformningar och typer av material. Det är väldigt vanligt att förskolor men även vanliga skolor ser till att installera dessa i dörrarna för att barnen inte ska klämma sig på dem. Klämskydden finns i olika utföranden men i regel är det vanligaste med klämskydd i bakkant av dörr och klämskydd i framkant av dörr. Vad som också är vanligt är att tillämpa på dörrarna som utger viss säkerhet är vanliga dörrstopp i gummi. Förutom på förskolor och vanliga skolor är ett väldigt vanligt användningsområde för ett klämskydd på dagis. Det är ofta de mindre barnen som riskerar att klämma sig i dörrar. Därav är det extra viktigt att man installerar klämskydd i dörrar på just dagis.

Klämskydd i dörrar för barn i bakkant på dörren brukar vara i gummi eller plast men förekommer även i metall och är utformad som en båge som fästs över gångjärnen. Själva fästningen av dessa har ingen påverkan på dörren och de brukar komma med självhäftande yta så att man inte behöver tillhandahålla något annat än själva klämskyddet. Fördelen med att använda sig av dessa är att barnen inte kan klämma sina fingrar på baksidan och samtidigt så påverkar inte skyddet dörrens öppna läge. Det kan vara bra att välja rätt typ av klämskydd för barn i bakkant på dörren då vissa inte lämpar sig för utomhusbruk medan andra fungerar utmärkt där med. De flesta av dessa brukar inte vara några problem att ta bort för att underhålla dörren om inoljning av gängor eller liknande behövs. Återigen är detta något man bör kolla upp innan man inhandlar klämskyddet då vissa är engångsvara.

Klämskydd i framkant av dörr hindrar dörren från att gå igen helt på handtagssidan och är därför också bra att ha för att inte barnen ska klämma sina fingrar ifall exempelvis dörren skulle stängas igen. Innan barnen har lärt sig hur dörrar fungerar så vet de inte vilken stor risk det finns för att klämma sig. Även om barnen skulle lära sig att man kan klämma sig så finns det andra omständigheter som man bör beakta vad det gäller dörrar. Exempelvis så kan drag i boendet eller lokalen skapa en risk för att öppna dörrar snabbt stängs igen.

Som tidigare nämnt så är klämskydd i dörr ett väldigt billigt och enkelt sätt för att skydda barnen från att klämma fingrarna i dörren. Det är också väldigt lätt att installera ett klämskydd och när man känner att barnen helt har lärt sig hur tekniken med en dörr fungerar så kan man enkelt ta bort klämskyddet igen. Det finns många olika butiker som säljer klämskydd i dörr och man brukar även kunna beställa det online hos olika företag. Priserna varierar beroende på vilken typ av klämskydd man är ute efter. De enklaste varianterna kostar ofta under hundralappen medans de lite mer avancerade skydden i regel kostar lite mer.